5 tips voor WordPress – en alles

Tips en hoe de nieuwjaarswens tot stand kwam…
[Let op, dit is vermomde reclame]

Vanaf 1998 maak ik als Mac.Janneke websites. Dit doe ik nog steeds met veel plezier!
[Een mooie website voor een bescheiden budget? Mac.Janneke verzorgt vormgeving en techniek. Een website van A tot Z.]

Ook het geven van workshops en on-line hulp bij WordPress doe ik al een heel aantal jaren. Daardoor heb ik heel veel leuke mensen ontmoet! Beetje puzzelen, erg plezierig en rewarding om te doen. Soms dagen kauwen op een probleem, soms in een uur tips waarmee iemand zelf verder kan. Heerlijk.
[Problemen met WordPress? Stuur een mail: mail@janneke.net
Meestal ben je voor 50 euro uit de brand.]

In 2017 ben ik begonnen met iets nieuws. DeGameCode – programmeerles voor de basisschool. Ik leer kinderen een computerspel te bedenken en te maken. Soms lastig, maar erg leuk om te doen. En, zo blijf ik zelf ook een beetje bij 😉
“Juf, laat mij maar effe met het digiboard.”

Om dit aan zoveel mogelijk mensen te kunnen vertellen, besloot ik mijn jaarlijkse nieuwjaarswens te maken in het programma, wat daarbij wordt gebruikt: Scratch.

Hoe heb ik dat aangepakt en wat ging er mis?

Uiteraard ging ik te werk volgens Het ideale Projectplan. In tijdsbesteding:
Plan 40% – Voorbereiding 20% – Technische Uitvoering 10% – Testen 20% – Aanpassing 10%
Professionele projectmanagers vinden dat je dan weer terug moet naar het begin, de 360 graden aanpak. Daar begin ik niet aan, dan blijf je maar bezig…

Eerst heb ik een paar dagen gebroed op een idee. Een paar dagen geleden heb ik heel globaal mijn plan op papier gezet. [Pacman spel, balletjes vangen, punten verzamelen, bij een bepaalde score komt als resultaat de nieuwjaarswens]

Toen kon ik de onderdelen voorbereiden. (In Photoshop een doolhof getekend op een magnetisch grid, met verschillende lagen.) Daarna ben ik een paar keer van plan veranderd en heb opnieuw plaatjes gemaakt. Vele uren waren er ondertussen voorbij…

Uiteindelijk begon ik haast te krijgen en heb de onderdelen in Scratch gezet. Het programmeren zelf was eigenlijk zo gebeurd.

Alleen toen werkte het niet!

De randen van het doolhof waren te dik, Pacman paste er niet door. Nieuw plaatje in Photoshop gemaakt. Daarna heb ik veel tijd verprutst met het twijfelen over hoe de score moest tellen en hoe de tijd moest aftellen.

Aangezien de deadline nieuwjaarsdag was, moest ik het wel afronden. Good enough. Zo moest het maar. Als ik het beter had aangepakt, was ik in 3 uur klaar geweest.

Deze tips – die ik vaak in workshops geef – had ik zelf wel kunnen gebruiken!

Tip 1: Stick to the plan
Tip 2: Doe één ding tegelijk
Tip 3: Doe het belangrijkste eerst
Tip 4: O ja, begin op tijd
Tip 5: Doorzetten en het geluk grijpen!

Speel hier het spelletje: https://mac.janneke.net/2017
(werkt niet op iPad, moet op computer ivm Flash)